Sunčane naočale

Osim štetnog djelovanja na kožu zrake sunca također imaju i štetan utjecaj na oko. Da bi zaštitili svoje oči od raznih štetnih utjecaja tijekom cijele godine preporuka je da se kod nabave sunčanih naočala posebna pozornost obrati na zaštitna svojstva samih leća.

UV zaštita je vrlo važan faktor zaštite oka kod sunčanih naočala, ali ne treba niti zanemariti kvalitetu materijala iz kojeg je leća napravljena jer leća lošijeg materijala deformira sliku i može još više štetiti vidu.

Svi renomirani proizvođači naočala svojim certifikatima garantiraju kvalitetu leće u samim naočalama, a u cijeloj priči ne treba niti zaboraviti na kvalitetu okvira koji je dosta važan za trajnost same naočale. UV zrake prolaze i kroz oblake pa za nošenje sunčanih naočala nije važno je li sunčano ili oblačno vrijeme. Visoki, tanki oblaci propuštaju i do 80% zračenja stoga oči trebamo štititi i ljeti i zimi.

UV zaštita vrlo je važan faktor zaštite oka kod sunčanih naočala te se preporučuju sunčane naočale koje u potpunosti blokiraju UV zračenja, te imaju oznaku UVA i UVB.

OGLEDALSKE (MIRROR) LEĆE

Postoje različite boje leća.. Zrcalni efekt nudi visoku rezoluciju vida i atraktivan izgled. Namijenjen je modno osviještenim osobama koje vole biti u trendu!


POLARIZIRANE SUNČANE NAOČALE

Polarizirane leće sadrže poseban filter koji blokira intenzivno reflektirajuću svjetlost koja se odbija od ravnih površina poput ravne ceste ili mirne vode zbog čega se poboljšava osjetljivost kontrasta na otvorenom. Zadnjih nekoliko godina postoji sve veći interes za polariziranim lećama. Nedostatak je što se s polariziranim lećama slabije vide LCD zasloni, uključujući zaslone mobitela.


DIOPTRIJSKE SUNČANE NAOČALE

U veliku većinu sunčanih naočala mogu se ugraditi dioptrijske leće gdje klijenti biraju boju leće ovisno o svojim željama i potrebama ili polarizirajuće leće s dioptrijom.

S porastom popularizacije polariziranih leća zadnjih nekoliko godina je moguće izraditi i dioptrijske polarizirane naočale, što je gledajući kvalitetu zaštite oka najbolje rješenje.

Ukoliko ne preferiraju dvoje naočale postoji i rješenje s fotoosjetljivim lećama koje se prilagođavaju količini svjetlosti kojoj je naočala izložena.


DJEČJE SUNČANE NAOČALE

Dječje oči su osjetljivije na zrake sunca i više borave na otvorenom pa su i više izložena štetnim sunčevim zrakama.

Zato i djecu treba privikavati od malih nogu da nose sunčane naočale, a za one koji trebaju, u ponudi postoje i dioptrijske sunčane naočale.